رئیس مرکز زنان وخانواده شهرداری تهران: خانواده یک پایگاه مهم برای حل مسئله است/ مشارکت مدیریت شهری با خانواده به وسیله اجرای رویکرد «تهران خانواده»

مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران در گفتوگو با میزان درباره رویکرد «تهران خانواده» گفت: این موضوع یک رویکرد مدیریت شهری است که مبتنی بر مجموعه تحول مدیریت شهری به سمت مردمی و مشارکتی شدن و وسیع کردن پایههای مدیریت در شهر و در عین حال توجه بر گروههای میانی با شاملیت بر فراگیری گسترده برای همه اقشار و آحاد است. اگر فرایندهای جدید مدیریت شهری نظیر جمع سپاریهای سرمایه گذاری و کاری را با هم جمع کنیم رویکری به نام تهران خانواده معنی میشود.
وی ضمن اشاره به اینکه خانواده اصلیترین، قدیمیترین و پایدارترین نهاد عامل است و در طول دهههای گذشته برای ایرانیان، ارزش پایداری بوده است، ادامه داد: با وجود تغییراتی که اتفاق افتاده، صدمههایی که خانواده دیده و تغییرات سبک زندگی که پیامدهایی برای خانواده به همراه داشته است «خانواده» همچنان یک پایگاه مهم حل مسئله است.
رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران افزود: اگر به شهر تهران نگاه سطحی بیندازیم ، مشکلاتی نظیر آلودگی، ترافیک و مسائلی که غیرقابل حل به نظر میرسند، به چشم می خورد؛ اما روی دیگر این شهر وجود ۲ونیم میلیون خانواده است که اگر به هر کدام از آنها به عنوان واحد حل مسئله نگاه کنیم، شهر تهران ظرفیت بینظیری برای حل مسئله پیدا میکند.
اردبیلی با بیان اینکه سمن ها، هیئتها، گروههای علمی، گروههای مردمی و گروههای جهادی دارای عملکرد بسیار خوبی هستند، اما شامل ارتباط همگانی نمیشوند، توضیح داد: خانواده تقریبا نقطه اتصال همه مردم است و در آن نیازهای تک تک افراد و اقشار جامعه در نظر گرفته میشود. هنگامی که جایی در شهر مناسب خانواده باشد و فرایندی در شهر برای خانواده در نظر گرفته شده باشد، یعنی برای همه مناسب است و حتی خانواده میتواند انگارههایی نظیر شهر دوستدار کودک، شهر دوستدار سالمند، شهر دوستدار معلول و شهر محیط زیستی را در خودش جای دهد.
وی اضافه کرد: خانواده میتواند به صورت بالقوه یک نهاد بسیار ارزشمند و قدرتمند باشد که مدیریت شهری، قدرت، اختیار و بودجهاش را به آن تفویظ اختیار کرده تا حل مسئله کند و این مسئله فراتر از رویکرد دوستدار خانواده است که صرفا میخواهد امکانات، تخفیفها و شرایط مثبتی را برای خانواده ها فراهم کند؛ در واقع جایی است که خانواده را به عنوان یک بخش جدایی ناپذیر مشارکت کننده با مدیریت شهری به رسمیت میشناسیم که این رویکرد «تهران خانواده» است.
اردبیلی افزود: اداره رویکرد تهران خانواده در شهرداری تهران در مرکز زنان و خانواده تاسیس شده و لایحه تهران خانواده در راه شورای اسلامی شهر تهران است. اگر همه اینها دست به دست هم دهند در همه ارکان مدیریت شهری، معاونتها، اداره کلها، سازمانها و مرکزها ذیل حوزه مدیریت شهری رویکرد خانواده محوری را اجرا و از آن بهره گیری میکنیم.
زنان و دختران پیشران تحول در شهر تهران
وی همچنین درباره شعار سال مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران که « زنان و دختران پیشران تحول در شهر تهران» است، توضیح داد: جمله «زنان و دختران پیشران پیشرفت کشور هستند» از رهبر انقلاب درباره نقش زنان و دختران در آینده کشور است و ما همین جمله را سرلوحه قرار دادیم و با رویکرد « زنان و دختران پیشران تحول در شهر تهران» کارمان را آغاز کردیم.
رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران گفت: مجموعه طرحهای مشارکتی ما نظیر مجموعه ریحان شهرها در حال حاضر بالغ بر ۳۰۰ گروه محلی زنانه در آن مشغول حل مسائل محلههای خود با اولویتبندی هایی که خودشان تعیین کردند، هستند و طیف متنوعی از حل مسئله را ارائه میدهند.
اردبیلی بیان کرد: ما به دنبال این هستیم که تنها به مسائلی که زنان با آنها رو به رو هستند نپردازیم. زنان در نقش کنشگر حل مسئله در جامعه ایفای نقش میکنند که حتما موجب بهبود فضای حل مسئله میشود. ارتقای کنشگری زنانه و دخترانه ارتباط تنگاتنگی با موضوع الگوی سوم دارد و ما این عاملیت و نقش آفرینی را با زنانگی و مادرانگی در هم تنیده و هم افزا میبینیم یعنی هر چه بانوان در محیط پیرامونشان کنشگری انجام میدهد و حل مسئله میکنند میتوانند در نقشهای زنانه و مادرانه و نقشهای خانوادگیشان نیز موفقتر باشند و همچنین به واسطه حس زنانگی و مادرانگیشان میتوانند مدلی از حل مسئله را پیدا کنند که بقیه نمیتوانند.
وی ادامه داد: این مدل ارتقای مشارکت اجتماعی و کنشگری دخترانه و زنانه نه تنها در تناقض با نقشهای مادری و خانوادگی زنان نیست بلکه میتواند آن را تقویت کند و از این جهت بسیار ارزشمند است.
انتهای پیام/