دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده میگوید که ایران با بازرسی از برنامه هستهای خود موافقت نکرده و همچنین حاضر نشده است غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
ترامپ که در گفتگو با خبرنگاران در هواپیمای ریاستجمهوری (ایرفورس وان) این صحبتها را مطرح میکرد در عین حال مدعی شد که برنامه هستهای ایران برای همیشه عقب رانده شده است. او البته افزود که ممکن است ایران از مکانی دیگر دوباره برنامه هستهای خود را از سر بگیرد.
رئيس جمهور آمریکا گفت که قصد دارد درباره ایران با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در دیدارش در هفتم ژوئیه در کاخ سفید گفتگو کند. او تأکید کرد: «فکر میکنم برنامهشان برای همیشه عقب رفته. اگر بخواهند دوباره شروعش کنند، باید در جایی دیگر باشد. و اگر هم این کار را بکنند، با مشکل مواجه خواهند شد.»
او همچنین گفت که اجازه نخواهد داد ایران برنامه هستهایاش را از سر بگیرد و ادعا کرد که تهران خواهان دیدار با اوست.
آقای ترامپ همچنین حمله به تاسیسات هستهای خود را با عملیات طبس مقایسه کرد و گفت: «یادتان هست که سالها پیش در دولت کارتر هلیکوپترهای ما به یکدیگر برخورد کردند و یک فاجعه رقم خورد؟ اینبار اما جنگندههای ما صاف از وسط کشور دشمن پرواز کردند و روح آنها هم خبردار نشد.»
اشاره رئيس جمهور آمریکا به عملیات موسوم به «پنجه عقاب» است که در آن در اردیبهشت هلیکوپترهای آمریکایی در طوفان شن طبس گرفتار شدند و نتوانستند دیپلماتهای گروگان گرفته شده در سفارت آمریکا در تهران را آزاد کنند. هرچند برخی گزارشها از نقش داشتن شوروی در شکست آن عملیات نیروهای آمریکایی حکایت دارد.
اظهارات آقای ترامپ در خصوص برنامه هستهای ایران بعد از آن صورت میگیرد که روز چهارم ژوئیه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که آخرین بازرسهای خود را از ایران خارج کرده است. این تصمیم در پی بنبست میان تهران و آژانس بر سر بازگشت بازرسان به تأسیسات هستهای ایران اتخاذ شده است.
در عین حال گزارشهایی در خصوص احتمال از سر گیری مذاکرات بین ایران و آمریکا مطرح شده است. دونالد ترامپ هم در اظهارات خود مدعی شد که مقامهای ایرانی به دنبال ملاقات با او هستند.
مجلس ایران اخیرا قانونی به تصویب رسانده که بر اساس آن دولت موظف است همکاریهای خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به حالت تعلیق در آورد. مقامات ایرانی آژانس را متهم کردهاند که با انتشار گزارش شدیداللحن در تاریخ ۳۱ مه، عملاً زمینه را برای این حملات نظامی فراهم کرده است. در پی آن گزارش، شورای حکام ۳۵ عضوی آژانس قطعنامهای صادر کرد که ایران را به نقض تعهدات خود در چارچوب معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) متهم کرد.
در نتیجه حملات نظامی آمریکا و اسرائیل، سه سایت غنیسازی اورانیوم ایران نابود یا به شدت آسیب دیدهاند. اما هنوز مشخص نیست چه بر سر بخش بزرگی از ۹ تُن اورانیوم غنیشده ایران آمده، بهویژه بیش از ۴۰۰ کیلوگرم اورانیومی که تا خلوص ۶۰ درصد غنی شده بودند آمده است.
مسعود پزشکیان بعد از مصوبه مجلس آنرا برای اجرا الحاق کرد اما در عین حال دیپلماتهای ایرانی میگویند که همکاری ایران با آژانس تعطیل نشده بلکه از این بعد زیر نظر شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در روزهای اخیر گزارشهایی در خصوص احتمال از سر گیری مذاکرات میان ایران و آمریکا بین عباس عراقچی و استیو ویتکاف در شهر اسلو نروژ منتشر شده است.