دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا میگوید که تماس تلفنی او با ولادیمیر پوتین هیچ پیشرفتی در مسیر پایان دادن به جنگ در اوکراین به همراه نداشته است. او همچنین تاکید کرده که ایرانیها میخواهند با او گفتوگو کنند. او هنوز در این زمینه تصمیم نگرفته است.
این در حالیاست که یکی از دستیاران کرملین گفت رئیسجمهور روسیه در این تماس بار دیگر تأکید کرده که مسکو به تلاش خود برای حل «ریشههای اصلی» این درگیری ادامه خواهد داد.
به گفته یوری اوشاکوف، دستیار پوتین، در تماس تقریباً یکساعته میان دو رهبر، دو طرف درباره وضعیت ایران و منطقه خاورمیانه صحبت کردند و پوتین بر ضرورت حل تمامی اختلافات «صرفاً از طریق سیاسی و دیپلماتیک» تأکید کرده است. همچنین توافق شد که مقامهای روسیه و آمریکا درباره این موضوعات به گفتوگوهای خود ادامه دهند.
او همچنین افزود که رهبران آمریکا و روسیه توافق کردهاند تماسها میان وزارتخانههای خارجه و دفاع و همچنین مشاوران ریاستجمهوری دو کشور در این زمینه ادامه یابد.
خبرگزاری دولتی تاس هم گفتگوهای دو رهبر درباره مسئله ایران را تایید کردهاند.
ترامپ: ایرانیها میخواهند با من گفتوگو کنند
با اینکه مقامهای ایرانی بارها هرگونه ارتباط مستقیم با آمریکا را تکذیب کرده و بر مسیر گفتوگو و مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده تاکید داشته اند دونالد ترامپ در جمع خبرنگاران به صراحت گفته که ایرانیها میخواهند با او گفتوگو کنند و او هنوز در این زمینه تصمیمی نگرفته است چرا که استیو ویتکاف مسئول این پرونده است و در این زمینه پیشرفت خوبی نیز داشته است.»
آقای ترامپ گفته« استیو ویتکاف فردی شایسته و مذاکرهکنندهای توانمند است. ایران تمایل به گفتوگو دارد و بهگمانم علاقهمند است با من وارد مذاکره شود و به واقع اکنون زمان آن فرا رسیده است.»
قصد نداریم بار دیگر به ایران آسیبی برسانیم آنها شکست سختی خوردند
آقای ترامپ تاکید کرده «قصد آسیبرساندن به ایران را نداریم، بلکه هدف ما آن است که به این کشور اجازه دهیم که سرپا شود. ایران آسیبهای شدیدی را متحمل شده است و واقعیت آن است که هر دو طرف [ایران و اسرائیل در این جنگ] دچار خستگی شدند. با این حال، ایران واقعا ضربه سنگینی خورد. تصور میکنم آنها مایل به گفتوگو هستند؛ در واقع، مطمئنم که چنین است. اگر این امر ضروری باشد، من این گفتوگو را انجام خواهم داد. با این حال، استیو ویتکاف در این روند نقش دارد و مشارکتی جدی و فعالانه داشته و عملکردی بسیار عالی از خود نشان داده است.»
آقای ترامپ همچنین تاکید کرده که پوتین قصد ندارد به جنگ پایان دهد و این جنگ بایدن است و نه جنگ او. چرا که اگر او رئیسجمهور آمریکا میبود اصلا چنین جنگی شکل نمیگرفت.
مقامهای اوکراینی از حمله پهپادی روسیه خبر دادند
چند ساعت پس از گفتوگوی تلفنی آقای پوتین و ترامپ، مقامهای اوکراینی اعلام کردند که یک حمله پهپادی روسیه موجب آتشسوزی در ساختمانی مسکونی در یکی از مناطق شمالی کییف شده است؛ نشانهای از آنکه این تماس تغییری فوری در روند درگیریها ایجاد نکرده است. در خود کییف، خبرنگاران رویترز از وقوع انفجار و شلیک سنگین تیربارها خبر دادند، همزمان با مقابله پدافند هوایی با پهپادها بر فراز پایتخت.
اوشاکوف در عین حال گفته بود که پوتین به همتای آمریکایی خود گفته که درست پیش از این گفتگو با نمایندگان جامعه تجاری روسیه دیدار داشته و در آن جلسه ایدهای در خصوص تبادل محصولات سینمایی بین روسیه و ایالات متحده مطرح شده است. ایدهای که به گفته رئيس جمهور روسیه میتواند «ارزشهای سنتی نزدیک بین پوتین و ترامپ» را ترویج کند.
اوشاکوف در ادامه میافزاید: «ترامپ بلافاصله به این پیشنهاد واکنش نشان داد و گفت که از این ایده تحت تأثیر قرار گرفته است.»
ترامپ: هیچ پیشرفتی با او (پوتین) نداشتم
اما روایت طرف آمریکایی از این گفتگو متفاوت به نظر میرسد. ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در پایگاهی هوایی خارج از واشنگتن، پیش از حرکت به سمت آیوا برای یک رویداد انتخاباتی، گفت: «هیچ پیشرفتی با او (پوتین) نداشتم».
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در دانمارک به خبرنگاران گفت امیدوار است در روز ۴ ژوئیه با ترامپ تماس بگیرد تا درباره توقف ارسال برخی محمولههای تسلیحاتی به اوکراین، گفتوگو کند.
ترامپ در هنگام ترک واشنگتن گفت: «ما بهطور کامل ارسال تسلیحات را متوقف نکردهایم»، او در عین حال دولت بایدن را مقصر دانست و گفت که او آنقدر سلاح فرستاده که امنیت دفاعی آمریکا به خطر افتاده است. او افزود: «ما داریم سلاح میفرستیم، ولی خیلی سلاح دادهایم و تلاش میکنیم به آنها کمک کنیم. اما باید مراقب باشیم که برای خودمان هم به اندازه کافی سلاح داشته باشیم. بایدن کشور ما را از سلاح خالی کرد.»
رهبران ناتو نیز گفتهاند که مقامات روسیه در تلاش هستند تا نفوذ بیشتری بر تصمیمگیریهای سیاسی در کییف و دیگر پایتختهای اروپای شرقی پیدا کنند.
کاهش ارسال برخی تسلیحات حیاتی به اوکراین از سوی آمریکا
این کشمکش دیپلماتیک در حالیست که آمریکا ارسال برخی تسلیحات حیاتی به اوکراین را به دلیل کاهش ذخایر داخلی خود متوقف کرده است. این تصمیم درست در زمانی گرفته شد که اوکراین با یک حمله تابستانی روسیه و حملات مکرر به اهداف غیرنظامی مواجه است.
در واکنش به این اقدام، دولت اوکراین در تاریخ ۲ ژوئیه، کاردار موقت آمریکا در کییف را احضار کرد تا بر اهمیت کمکهای نظامی واشنگتن تأکید کرده و هشدار دهد که این تصمیم، توان دفاعی اوکراین را در برابر حملات هوایی و پیشرویهای میدانی روسیه تضعیف خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز در تاریخ ۲ ژوئیه گزارش داد که این تصمیم وزارت دفاع آمریکا موجب کاهش تحویل موشکهای پدافند هوایی پاتریوت شده است؛ سامانهای که اوکراین بهشدت برای مقابله با موشکهای بالستیک سریعالسیر به آن وابسته است.
اوشاکوف، دستیار کرملین، گفت که موضوع ارسال سلاح به اوکراین در گفتوگوی ترامپ و پوتین مطرح نشده است. او همچنین افزود که روسیه آمادگی دارد گفتوگو با آمریکا را ادامه دهد، اما هرگونه مذاکره صلح باید مستقیماً میان مسکو و کییف انجام شود.
این اظهار نظر در حالی مطرح میشود که برخی گزارشها حاکی از آن است که مسکو تمایلی به مذاکرات سهجانبه ندارد. مقامات اوکراینی گفتهاند که روسها در جلسهای در استانبول در اوایل ژوئن، از دیپلماتهای آمریکایی خواستند جلسه را ترک کنند.
اوشاکوف همچنین گفت که ترامپ و پوتین در این تماس تلفنی درباره دیدار حضوری گفتوگویی نداشتهاند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اصطلاح «ریشههای اصلی» در گفتمان روسیه اشاره دارد به مخالفت با گسترش ناتو و حمایت غرب از اوکراین، از جمله مخالفت با عضویت اوکراین در ناتو.