در این گزارش ویدئویی، مجموعهای از مهمترین مطالب منتشرشده در رسانهها و اندیشکدههای بینالمللی طی ۲۴ ساعت منتهی به شامگاه پنجشنبه بیست و ششم ژوئن ۲۰۲۵ (۵ تیر ۱۴۰۴) گردآوری شده است. نسخه کاملتر این مرور را میتوانید در متن تفصیلی زیر دنبال کنید.
مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک: چرا ایالات متحده در این مقطع زمانی علیه ایران اقدام کرد؟
اندیشکده آمریکاییِ مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک گزارشی در مورد حمله آمریکا به ایران منتشر کرد که چکیده آن بدین شرح است: «شاید هیچگاه زمان مناسبتری وجود نداشته است. ایران بیش از هر زمان دیگری به توانایی ساخت بمب اتمی نزدیک شده بود. در آستانه عملیات «چکش نیمهشب»، ایران از میز مذاکره خارج شد و نشان داد که به دیپلماسی علاقهای ندارد. و در نهایت، ایران ناگهان ضعیف شده بود و پدافند هواییاش هم فروپاشیده بود.
نشانهای هم وجود ندارد که ایران بتواند روی شرکای محور مقاومت، چین و روسیه، برای بازسازی پدافند و توان نظامی خود حساب کند، چه رسد به بازسازی توان غنیسازی اورانیوم.
بدون این حملات، شاید امروز دانشمندان ایرانی در تونلهای زیرزمینی فردو مشغول تولید اورانیوم غنیشده ۹۰ درصدی برای بمبی بودند که ایران ممکن بود برای توقف حملات اسرائیل آن را تهدید به استفاده، یا حتی استفاده واقعی، کند. چه کسی میداند؟»
جروزالم پست: برندگان و بازندگان واقعی جنگ ۱۲ روزه اسرائیل با ایران چه کسانی هستند؟
روزنامه اسرائیلی جروزالم پُست، دیدگاهی را در مورد جنگ اسرائیل و ایران منتشر کرد که خلاصه آن بدین شرح است: «این قدرتنمایی، افسانهی آسیبناپذیری ایران را فرو ریخت. جمهوری اسلامی سالها بر پایه برنامهی هستهای، زرادخانه موشکی و شبکه نیابتی خود، تصویری از قدرت ساخته بود. اسرائیل این توهم را در ۱۲ روز فروپاشاند.
ایران بیش از ۵۰۰ موشک بالستیک و ۱۰۰۰ پهپاد بهسوی اسرائیل پرتاب کرد. اکثر آنها رهگیری شدند. کمتر از ده حمله، تلفات جانی داشت.
جنگ ۱۲ روزه میتوانست به فاجعهای منطقهای تبدیل شود، اما متمرکز، محدود و مؤثر باقی ماند. اکنون جهان با ایران ضعیفتری روبهروست. برنامهی هستهایاش آسیب دیده، زرادخانهی موشکیاش نصف شده، نیابتیهایش خاموشاند و اعتبارش فروپاشیده.
برنده واقعی این جنگ، نهتنها اسرائیل یا آمریکاست، بلکه نظام بینالملل است. یک کشور در آستانه ساخت سلاح هستهای عقب رانده شد، رژیمی که حامی تروریسم در سراسر دنیاست مهار شد، و اصل استفاده اخلاقی و دقیق از زور برای دفاع از صلح، تأیید شد.»
فارن افرز: آیا حملات به ایران موفقیتآمیز بود؟
مجله آمریکایی فارن افرز مطلب در مورد ایران منتشر کرد که خلاصه آن بدین شرح است: «صرفنظر از تأثیر بر زمان دستیابی ایران به سلاح هستهای، یک چیز روشن است: برنامه هستهای ایران بهشدت آسیب دیده است. اما این پایان ماجرا نیست. احتمال دارد ایران در آینده نزدیک مواد باقیمانده را جمعآوری و در مکانی امن و زیرزمینی دوباره به غنیسازی بپردازد.
حتی در بهترین حالت ممکن، که در آن آمریکا و اسرائیل برنامه هستهای ایران را برای سالها عقب انداخته باشند، این عملیات نظامی میتواند به تلاشهای دیپلماتیک آمریکا با ایران لطمه بزند.
واقعیت این است که ما وارد مرحلهای بسیار نامطمئن و خطرناک از تقابل با برنامه هستهای ایران شدهایم.»
سیانان: چرا ترامپ نیاز دارد جهان باور کند که برنامه هستهای ایران «نابود» شده است؟
شبکه آمریکایی سیانان تحلیلی در مورد ایران منتشر کرد که بخشهای منتخب آن بدین شرح است: «دو دلیل وجود دارد که چرا دونالد ترامپ بهشدت نیاز دارد که جهان ادعاهای قاطع او مبنی بر نابودی برنامه هستهای ایران را باور کند.
نخست این که او به دنبال ارائه شخصیتی قدرتمند، شجاع و بیاشتباه است. پس هر اطلاعاتی که این روایت را زیر سؤال ببرد، قابلقبول نیست.
دوم این که هرگونه شواهدی مبنی بر اینکه ایران هنوز توانایی ساخت سلاح هستهای را حفظ کرده، یک پرسش ناخوشایند را مطرح میکند: آیا ایالات متحده باید دوباره از نیروی نظامی استفاده کند؟ این سناریو ممکن است به یک دوره چندساله جنگ نیمهتمام با ایران منجر شود که ترامپ علاقهای به آن ندارد.»