مجازات جاسوسی از طریق رایانه

در شرایطی که کشور درگیر بحران و تعرض قرار گرفته بایستی به گونه ای رفتار کرد که تفکرات سیاسی و مخالفت و اختلاف نظرها، بر حس وطن پرستی و ضرورت دفاع از میهن و مردم در برابر تجاوز دشمن حاکم نشود. چراکه دشمن با تعرض به شهرها، مردم، مناطق مسکونی و درمانی نشان داده هیچ قرمزی را نمی شناسد و دغدغه مردم ایران را ندارد. بنابراین در چنین شرایطی می بایست هوشیار بود و آگاهانه تلاش نمود تا مبادا از طریق فضای گسترده و غیرقابل کنترل مجازی، به دشمن در جهت ضربه زدن به میهن اسلامی کمک شود. فلذا ضروری است تدابیر قانونی پیشگیرانه به شرح اتخاذ و مجازات های قانونی تبین گردد.
جاسوسی رایانه ای
مطابق ماده ۷۳۱ سرفصل جرایم رایانهای کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، هرکس به طور غیرمجاز نسبت به دادههای سری در حال انتقال یا ذخیره شده در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده مرتکب اعمال زیر شود، به مجازاتهای مقرر محکوم خواهد شد. مجازات دسترسی به دادههای مذکور یا تحصیل آنها یا شنود محتوای سری در حال انتقال، حبس از یک تا سه سال یا جزای نقدی دارد.
مجازات در دسترس قرار دادن دادههای مذکور برای اشخاص فاقد صلاحیت، به حبس از دو تا ده سال و افشاء یا در دسترس قرار دادن دادههای مذکور برای دولت، سازمان، شرکت یا گروه بیگانه یا عاملان آنها، حبس از پنج تا پانزده سال تعیین شده است.
از طرف دیگر انتشار یا در دسترس قراردادن محتویات آموزش دسترسی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، جاسوسی رایانهای و تخریب و اخلال در دادهها یا سیستمهای رایانهای و مخابراتی موجب محکومیت حبس از ۹۱ روز تا یک سال یا جزای نقدی خواهد بود.
همچنین هرکس بدون مجوز قانونی از پهنای باند بینالمللی برای برقراری ارتباطات مخابراتی مبتنی بر پروتکل اینترنتی از خارج ایران به داخل یا برعکس استفاده کند، به حبس از یک تا سه سال یا جزای نقدی یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. از همین روی هماکنون نیز ضرورت فعالیت کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در شرایط جنگی و تعیین مصادیق جدید مجرمانه در فضای مجازی بیش از پیش احساس میشود.
سرقت و کلاهبرداری رایانه ای
چنانچه شهروندان در این روزها توسط هکرها مورد سرقت یا کلاهبرداری از طریق رایانه قرار بگیرند، میبایست سریعاً نسبت به ثبت شکایت اقدام کنند تا توسط دستگاه قضایی رسیدگی شود. دستگاه قضایی نیز در این روزها با قدرت و جدیت و بدون تعطیلی پروندهها را رسیدگی میکند.
مطابق قانون، هرکس به طور غیرمجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی محکوم میشود.
انتهای پیام/