اسرائیل حمله موشکی ایران به بیمارستان سوروکا در شهر بئرشبع را حملهای «عمدی» به یک هدف غیرنظامی توصیف کرده است. ایران میگوید که در حمله موشکی خود اماکن نظامی را هدف قرار داده است.
یورونیوز در برنامه یورووریفای صحت روایتهای منتشرشده در این مورد را به همراه گزارشها از حمله اسرائیل به بیمارستانها در ایران بررسی کرده است.
پس از «حمله موشکی ایران به یک بیمارستان اسرائیل» در روز پنجشنبه، روایتهای متناقضی منتشر شد. از یک سو ایران ادعا کرد که هدف این حمله تاسیسات نظامی بوده است و از سوی دیگر وزیر دفاع اسرائیل این حمله را «جنایت جنگی» توصیف کرد.
وزارت بهداشت اسرائیل اعلام کرد که «۷۱ نفر» در پی حمله موشکی به بیمارستان سوروکا زخمی شدند. سخنگوی این مرکز پزشکی گفت که تلفات زیادی به بار نیامده زیرا بخشی از بیمارستان که مستقیماً مورد اصابت قرار گرفته است، قبلا تخلیه شده بود.
وزیر امور خارجه ایران گفت که در این حمله دو هدف نظامی اسرائیل «نابود» شدند.
عباس عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نیروهای مسلح قدرتمند ما با دقت یک مقر فرماندهی، کنترل و اطلاعات نظامی اسرائیل و یک هدف حیاتی دیگر را نابود کردند.» وی افزود که این انفجار «باعث آسیب جزئی به بخش کوچکی» از بیمارستان شده است.
یورونیوز ویدئوهای محل حمله را تجزیه و تحلیل کرده و از کارشناسان نظامی نظر خواسته است تا صحت این ادعاها را بررسی کند.
ویدئوهایی که یورونیوز صحت آنها را تائید کرده است تخریب قابل توجه ساختمانهای داخل بیمارستان و همچنین کارکنان پزشکی را نشان میدهد که برای تخلیه محل در حال دویدن هستند.
دیگر تصاویری که یورونیوز بررسی کرده نیز نشان میدهد که بیمارستان به طور مستقیم مورد اصابت موشک قرار گرفته است.
یورونیوز همچنین موقعیت جغرافیایی ویدئویی را بررسی کرده است که لحظه برخورد موشک به ساختمان بیمارستان در شمال مجموعه بیمارستانی سوروکا و در نزدیکی خیابان دیوید بن گوریون را نشان میدهد.
این شواهد با ادعاهای وزیر امور خارجه ایران مبنی بر اینکه خسارت وارده به این محل «سطحی» و ناشی از «موج انفجار» بوده در تضاد است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
بیمارستانها در زمان جنگ چه جایگاهی دارند؟
بیمارستانها طبق کنوانسیون ژنو جایگاه ویژهای دارند، اما اگر برای «اعمال مضر برای دشمن»، مانند حمله به دشمن یا انبار سلاح مورد استفاده قرار گیرند، این جایگاه را از دست میدهند.
سخنان مقامهای اسرائیل در مورد هدف گرفتن بیمارستان سوروکا در حالی بیان میشود که این کشور در طول جنگ غزه، بارها بیمارستانها را هدف گرفته است. اسرائیل مدعی است که شبهنظامیان حماس از این بیمارستانها استفاده میکردند.
هنوز هیچ مدرکی دال بر استفاده از محل بیمارستان سوروکا توسط ارتش اسرائیل به دست نیامده است.
ایران مدعی است که در حمله موشکی خود «مرکز فرماندهی اطلاعاتی» ارتش اسرائیل و «پردیس اطلاعات ارتش در یک پارک فناوری» را هدف گرفته بود.
هرچند نام بیمارستان سوروکا این روزها در خبرها زیاد مطرح میشود اما این بیمارستان تنها مرکز درمانی نیست که در جنگ کنونی بین اسرائیل و ایران مورد حمله قرار گرفته است.
یکی از مقامهای وزارت بهداشت ایران روز جمعه از حمله اسرائیل به سومین بیمارستان طی یک هفته جنگ خبر داد. حسین کرمانپور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که یکی از بیمارستانهای تهران ساعت ۴۵ دقیقه بامداد روز جمعه مورد هدف قرار گرفت. نام این بیمارستان هنوز اعلام نشده است.
اسرائیل در روزهای ابتدایی جنگ به بیمارستان فارابی کرمانشاه نیز حمله کرده بود. ویدئویی که چهار روز پیش در شبکههای اجتماعی منتشر شده است خسارات وارده به این بیمارستان را نشان میدهد.
رسانههای ایران در این مورد گزارش دادند که «بسیاری از تجهیزات بیمارستان آسیب دیده و موجب شکستن شیشهها و آسیب دیدن بیماران بستری در این بخشها شده است. به ویژه بخش مگا آی سی یو بیمارستان فارابی آسیب جدی دیده و به ساختار این بیمارستان هم خساراتی وارد شده است.»
رسانههای ایران چند روز پیش همچنین گزارش دادند که اسرائیل به بیمارستان کودکان حکیم تهران حمله کرده است. طبق این گزارشها در این حمله به دیوارهای ساختمان بیمارستان خسارت وارد شده است.
مجتبی خالدی، سخنگوی هلال احمر ایران نیز از کشته شدن تعدادی از اعضای این نیرو در حملات اسرائیل خبر داده است.
او در همین مورد گفت: «یک خودرو آمبولانس که برای انتقال مجروحین و مصدومین حمله ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی در شهر تهران اعزام میشوند متاسفانه مورد اصابت مستقیم حملات رژیم قرار میگیرند. در این حمله سه نفر از امدادگان به شهادت میرسند و شمار شهدای امدادگر جمعیت هلال احمر از ابتدای شروع حملات به چهار شهید تاکنون رسیده است.»
مقامهای ایران همچنین میگویند که چند پزشک تاکنون در جریان حملات اسرائیل کشته شدهاند.