ترامپ روز پنجشنبه ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد) برای سومین بار طی سه روز گذشته با تیم ارشد امنیت ملی خود در اتاق وضعیت دیدار کرد. ایران در حاضر هر گونه مذاکره با واشنگتن را منوط به توقف حملات اسرائيل کرده است.
کارولین لویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که رئیسجمهور ترامپ ظرف «دو هفته آینده» درباره پیوستن به جنگ اسرائیل علیه ایران برای نابودی برنامه هستهای این کشور تصمیمگیری خواهد کرد.
لویت در نشست خبری روز پنجشنبه در کاخ سفید گفت: «من پیامی مستقیم از رئیسجمهور دارم: 'با توجه به اینکه احتمال مذاکرات جدی با ایران در آینده وجود دارد، هرچند ممکن است این مذاکرات در آینده نزدیک انجام شود یا نشود، من تصمیم نهایی خود را درباره اینکه وارد عمل بشوم یا نه، ظرف دو هفته آینده اتخاذ خواهم کرد.»
به گفته مقامات آمریکایی، او بهطور جدی در حال بررسی پیوستن به جنگ است، اما پیش از آن میخواهد از تحقق سه شرط اطمینان یابد: نخست اینکه یک حمله نظامی واقعاً ضروری باشد؛ دوم آن که این عملیات، آمریکا را وارد یک جنگ طولانی در خاورمیانه نکند و از همه مهمتر، اینکه عملیات به هدف اصلی، یعنی نابودی برنامه هستهای ایران، منجر شود.
لویت بهصراحت گفت که هرگونه توافق دیپلماتیک باید تضمین کند که ایران نه قادر به غنیسازی اورانیوم باشد و نه بتواند سلاح هستهای تولید کند.
با استناد به «امکان انجام مذاکرات جدی» با ایران، ترامپ هنوز راهحل دیپلماتیک را در روزهای آینده منتفی نمیداند؛ راهحلی که میتواند از یک تشدید گسترده تنش در خاورمیانه جلوگیری کند.
واکنشها به دیدار وزرای امور خارجه تروئیکای اروپایی با عراقچی
وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار است روز جمعه در ژنو با عباس عراقچی دیدار کنند.
لویت گفت آمریکا نتایج این دیدار را ارزیابی خواهد کرد. او تأکید کرد: «رئیسجمهور همیشه خواهان استفاده از دیپلماسی است، اما از بهکارگیری زور، در صورت لزوم، ابایی ندارد.»
یکی از مقامات اروپایی گفت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه ۱۸ ژوئن با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا تماس تلفنی داشته و او را در جریان دیدار برنامهریزیشده با وزیر خارجه ایران قرار داده است.
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، روز پنجشنبه با روبیو و ویتکاف در کاخ سفید دیدار کرد و در توییتی نوشت که اکنون «یک پنجره زمانی ظرف دو هفته آینده وجود دارد که میتوان با آن به راهحل دیپلماتیک دست یافت.»
فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان نیز از بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل خواسته است تا رویکرد خود را در قبال مناقشه با ایران تعدیل کند. به گفته یک منبع دولتی آلمان، مرتس بر اهمیت «راه حلهای دیپلماتیک» برای اسرائیل تأکید کرده است.
واکنش ایران
علی بحرینی، سفیر و نماینده دائمی ایران در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو در خصوص حمله اسرائیل به ایران میگوید اروپا نسبت به وضعیت پیش آمده مسئولیت دارد. او در مصاحبهای اختصاصی با یورونیوز اظهار داشت که اولویت اصلی ایران در حال حاضر «متوقف کردن تجاوز، متوقف کردن حملات» است.
سفیر و نماینده دائمی ایران در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو گفت: «جلسهای میان وزیر خارجه ما و وزرای سه کشور اروپایی [جمعه ۲۰ ژوئن] برگزار خواهد شد. میتوانم تصور کنم در این نشست، ابتدا ما با تروئیکای اروپایی درباره کوتاهی ها و کاستیهایی که داشتهاند و منجر به وضعیت کنونی شده صحبت خواهیم کرد. اروپا تلاشی برای متوقف کردن چنان جنایت اسرائیل نکرد و اروپا بعضی وقتها و برخی از کشورهای اروپایی متاسفانه تجاوز اسرائیل را توجیه میکنند.»
با این حال، او خاطرنشان کرد که اسرائیل نهادی نیست که «کسی بتواند با آن مذاکره کند.»
بحرینی همچنین در مورد نفش اروپاییها گفت: «ما معتقدیم که حداقل کاری که اروپاییها میتوانند انجام دهند این است که اسرائیل را به صراحت محکوم کنند و حمایت خود از اسرائیل را متوقف کنند.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران درباره دیدار روز جمعه با تروئیکای اروپایی، آن را به درخواست سه کشور فرانسه، بریتانیا آلمان اعلام کرده بود. این دیدار در حالی صورت میگیرد که وزیر امور خارجه ایران میگوید که تهران تا زمانی که حملات اسرائیل ادامه دارد آماده گفتگو با هیچ طرفی نیست.