۲۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۶
قفل بر دارایی مردم ۲۶ استان 

نمادهای سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت پس از ۵ سال، همچنان در باتلاق توقف معاملات، چالش‌های حاکمیتی و شکاف بین وعده‌ها و عمل گرفتارند.

به گزارش صدای بورس، نمادهای سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت پس از ۵ سال، همچنان در باتلاق توقف معاملات، چالش‌های حاکمیتی و شکاف بین وعده‌ها و عمل گرفتارند.

این گزارش با مرور تاریخچه، تحلیل مواضع منتقدان و مدافعان، بررسی مجامع اخیر و مهمتر از همه، ارزیابی وعده‌های مسئولان سابق و حال، تصویری واقع‌گرایانه از این بحران ساختاری ارائه می‌دهد.

از ایده تا بن‌بست
در دولت نهم (۱۳۸۵) طرح سهام عدالت با وعده «مردمی‌سازی اقتصاد» و «توزیع ثروت» کلید خورد و در دولت یازدهم و دوازدهم (۱۳۹۵ به بعد) استانی‌سازی سهام با وعده «مدیریت محلی دارایی‌ها» و «تقویت بورس» اجرا شد. همچنین در دولت سیزدهم (۱۴۰۰)، وعده «رفع موانع فعال‌سازی نمادها» و «ساماندهی در ۶ ماه» داده شد اما ۳سال بعد تنها ۳ استان مجمع برگزار کردند!

قفل بر دارایی مردم ۲۶ استان 

چالش‌های اساسی
چالش‌های اساسی حل نشده در این مورد به چند بخش تقسیم می‌شود. اول، فقدان زیرساخت الکترونیک فراگیر الکترونیک است که در این مورد سامانه دیما فقط ۱۵ میلیون سهامدار را پوشش می‌دهد و سهامداران قدیمی یا روستایی دسترسی به اینترنت ندارند. دوم، ابهام در ترکیب دارایی‌های این شرکت‌هاست چراکه ۴۰ درصد دارایی شرکت‌ها شامل سهام غیربورسی مثل شرکت‌های دولتی منحل‌شده است که قابل ارزش‌گذاری نیست. سوم، فرسودگی سهامداران است که طبق نظرسنجی اتاق بازرگانی در اردیبهشت ماه سال جاری، ۸۷ درصد سهامداران تمایلی به مشارکت در مجامع این
شرکت‌ها ندارند.

موافقان و منتقدان گفتند
منتقدان توقف نماد این شرکت‌ها در این سال‌ها دائما از این موضوع گلایه کردند اما سرانجامی نداشت و سعید اسلامی بیدگلی نیز در واکنش به وضعیت فعلی گفته است که «مسئولان عمق فاجعه را درک نکرده‌اند.» در مقابل مدافعان این موضوع مانند مرکز پژوهش‌های مجلس در مطالب خود اینطور عنوان کرده‌اند که «کمبود بودجه برای زیرساخت‌های الکترونیک، حل مسئله را کند کرده است.» همچنین مدیر عامل شرکت خراسان رضوی نیز گفته بود که «رای‌گیری الکترونیک نیازمند آموزش ۴۹ میلیون سهامدار است.»

قفل بر دارایی مردم ۲۶ استان 

مشکل اصلی چیست؟
مدیرنظارت برناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار هفته‌نامه اطلاعات بورس مبنی بر اینکه سرمایه‌گذاری‌های استانی چه زمانی بازگشایی می‌شوند؟ گفت: مشکل اصلی به عدم به‌روزرسانی مجامع آن‌ها مربوط می‌شود. این شرکت‌ها باید مجامع خود را برگزار و صورت‌های مالی را به‌روز و تصویب کنند تا شرایط برای بازگشایی نمادشان مهیا شود.
ولی الله جعفری افزود: برای شرکت‌های غیر از شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی، برنامه‌ریزی شده است که تا پایان شهریورماه به بازار توافقی منتقل شوند. این اقدام به‌منظور حل مشکلات این شرکت‌ها و بازگشت آن‌ها به چرخه معاملات صورت می‌گیرد.

  • غریب حسینی - خبرنگار

  • شماره ۵۹۳ هفته نامه اطلاعات بورس
کد خبر 526650

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =