به گزارش صدای بورس، افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت مالی (بورس، بانک و بیمه) در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد.
محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی در ابتدای مراسم افتتاحیه با اشاره به برگزاری نمایشگاه گفت: این نمایشگاه فعالان ۳ صنعت بورس بانک و بیمه را گرد هم آورده است؛ صنعت مالی کشور باید بهطور کارآمد و مؤثر به تأمین مالی زنجیرههای تولید کمک کند و این امر نیازمند اصلاحات ساختاری در درون صنعت مالی است.
وی افزود: بازار سرمایه باید به تأمین مالی طرحهای توسعه و زیرساختهای کشور کمک کند و این نیازمند نگاه بلندمدت فعالان این حوزه است از طرفی یکی از مشکلات اصلی در برنامههای توسعه اقتصادی، عدم مشخص بودن اولویتها است. صنعت مالی باید با توجه به این اولویتها منابع خود را تخصیص دهد تا حداکثر ارزش افزوده و رشد اقتصادی حاصل شود.
شیریجیان ادامه داد: در سال گذشته، تأمین مالی ارزی به ۶۵.۵ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال ۱۳۹۸ رشد ۶۷ درصدی را نشان میدهد. اما این رشد متناسب با توسعه اقتصادی کشور نبوده است.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا هم بازار سرمایه و هم بازار پول با توجه به نقش واقعی خود در صنعت مالی فعال باشند و به بخش واقعی اقتصادی کمک کنند از این رو در سال گذشته بیش از ۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردیم .
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی با تاکید بر لزوم اصلاحات ساختاری در صنعت مالی کشور گفت: بیش از ۹۰ درصد بار تامین مالی کشور بر دوش شبکه بانکی است و این ناترازی میتواند منجر به پولی شدن تامین مالی و فشار بر ترازنامه بانک مرکزی شود.
در ادامه برات کریمی، مدیرعامل بانک دی در ادامه به بررسی نمایشگاه پرداخت و گفت: امیدواریم تا این نمایشگاه برای توسعه اقتصادی کشور مفید واقع شود تا در راستای شعار سال وبیانات مقام معظم رهبری قدم موثری برداشته شود.
وی افزود: در نظام بانکی منابع پولی به میزان کافی وجود ندارد از طرفی اوراق های منتشر شده مالی از طرف واحد های تولیدی اقتصادی و تجاری استفاده نمیشوند از این رو نباید بخش بورس بیمه و بانک به صورت جزیره ای عمل کرده و باید در کنار یکدیگر باشند همچنین امروزه علاوه بر تولید پایدار نیازمند سرمایه گذاری در کشور وجود دارد که مسئولیت بازار سرمایه است.
کریمی بیان کرد: بیش از ۹٠ درصد تامین مالی تولید از بازار پول صورت میگیرد که در نوع خود بد نیست اما باید به منابع دقت کرد که در نهایت به این نتیجه میسیم که باید تامین مالی از طریق بازار سرمایه صورت بگیرد.
وی با اشاره به فعالیت های بانک دی افزود: مشتریانی که در راستای تولید قدم بر میدارند نیاز به ضمانتنامههایی دارند که بانک دی در این راستا به خوبی عمل کرده است و بانک دی به عنوان یکی از چابکترین مجموعههای فعال در نظام بانکی تمام کمک خود را به بخشهای تولیدی میکند همچنین امیدواریم به توانیم کمکی باشیم برای نظام تولیدی کشور تا در حوزه اشتغال نیز بتوانیم کمک کنیم.
حق بیمه تولیدی صنعت بیمه به ۴۴۰ هزار میلیارد تومان رسید
لیلی نیاکان، مدیر پژوهشکده بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در حاشیه هفدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی (بورس، بانک و بیمه) اظهار داشت: ساختار اصلی هر اقتصاد پویا بر سه رکن اساسی بانک، بورس و بیمه استوار است. عملکرد هماهنگ این نهادها میتواند به ثبات مالی، رشد سرمایهگذاری، مدیریت بهینه ریسک و توسعه پایدار اقتصادی منجر شود. در مقابل، عدم هماهنگی میان این نهادها ممکن است به گسیختگی در سیاستهای پولی، مالی، سرمایهای و پوشش ریسک بیانجامد.
نیاکان تاکید کرد: بانکها نقش تامین اعتبار، واسطهگری مالی و مدیریت نقدینگی را ایفا میکنند و برای پوشش ریسکهای اعتباری به بیمه و برای تامین سرمایه غیرسپردهای به بورس وابستهاند. بورس نیز با تجهیز و تخصیص منابع بلندمدت سرمایه، برای تامین مالی به بانک و برای جلب اعتماد سرمایهگذاران و پوشش ریسک به بیمه نیاز دارد. بیمه نیز نقش کلیدی بهویژه از طریق سرمایهگذاری در بازار بورس، صدور بیمهنامههای خاص برای معاملات بورسی و انتشار اوراق بهادار بیمهای، در مدیریت و انتقال ریسک و سرمایهگذاری بلندمدت دارد.
وی تصریح کرد: این همافزایی میتواند مزایای متعددی برای اقتصاد کشور مانند افزایش کارایی در تخصیص منابع و کاهش هزینههای تأمین مالی با ادغام اطلاعات عملیاتی و اطلاعاتی و عمقبخشی به بازار سرمایه از طریق ورود بیمه به بازار سرمایه و عرضه اوراق بهادار بیمهای یا صندوقهای سرمایهگذاری مشترک به همراه داشته باشد. همچنین، این همکاری منجر به افزایش پایداری نظام مالی کشور خواهد شد.
وی گفت: در شرایط بحرانی مانند بلایای طبیعی یا بحرانهای مالی، هماهنگی میان این سه نهاد میتواند بازسازی اقتصاد را با سرعت بیشتر و هزینه کمتر امکانپذیر سازد اما متاسفانه تاکنون این همافزایی محقق نشده است.
نیاکان در ادامه به مهمترین چالشهای موجود اشاره کرد و گفت: نبود یکپارچگی دادهها، فقدان نظارت متقابل، عدم توسعه ابزارهای مشترک مالی و نبود سیاستهای هماهنگ میان بانک مرکزی، سازمان بورس و بیمه مرکزی از جمله موانع اصلی تحقق همافزایی میان این سه نهاد مالی است.
وی تاکید کرد: برای غلبه بر این چالشها، باید شورای راهبردی مالی کشور با حضور نمایندگان ارشد بانک مرکزی، سازمان بورس، بیمه مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل شود تا سیاستهای هماهنگتری تدوین و اجرا گردد. همچنین باید طراحی و توسعه محصولات مالی مشترک در دستور کار قرار گیرد و سامانههای اطلاعاتی و نظارتی این سه نهاد به صورت یکپارچه عمل کنند.
وی افزود: در برخی کشورها، یک نهاد ناظر بر هر سه بخش بانک، بورس و بیمه نظارت دارد. اگرچه در کشور ما این سه نهاد مجزا هستند اما باید حداقل در سطح سیاستگذاری، نظارت و تنظیمگری، همافزایی و هماهنگی میان آنها برقرار شود. همچنین ایجاد زبان مشترک میان مدیران، سیاستگذاران و فعالان این حوزهها برای تسهیل همکاریهای بیشتر ضروری است.
نیاکان خاطرنشان کرد: رابطه میان بانک، بورس و بیمه رابطهای خطی و ایستا نیست، بلکه شبکهای پویا و تعاملی است. بدون درک این پیوستگی، هیچ سیاست توسعه مالی نمیتواند به بهرهوری پایدار دست یابد. امروز بیش از هر زمان دیگری اقتصاد کشور به همافزایی میان این سه نهاد کلیدی نیاز دارد تا بتواند از چالشهای موجود عبور کرده و به رشد پایدار دست یابد.
رئیس پژوهشکده بیمه تاکید کرد : رابطه بین بانک، بورس و بیمه، شبکهای پویا و تعاملی است که درک پیوستگی آن برای عبور از چالشها و رسیدن به رشد پایدار ضروری است. بر اساس آمار، در سال ۱۴۰۳، حق بیمه تولیدی صنعت بیمه حدود ۴۴۰ هزار میلیارد تومان بوده است، که نشاندهنده ظرفیت سرمایهگذاری قابل توجهی است. حدود ۴۰ درصد از این سرمایهگذاریها در بورس انجام میشود، که رقم قابل توجهی است و میتواند در بانکها، صندوقهای سرمایهگذاری، املاک و پروژههای عمران نیز این سرمایه گذاری انجام شود.
نظر شما