دولت فرانسه از راهاندازی «نیروی ذخیره دیپلماتیک» خبر داده که قرار است تا پایان امسال هزار نفر را جذب کند؛ این نیرو با هدف حمایت از شهروندان، از جمله کسانی که از درگیریها گریختهاند، مقابله با اطلاعات نادرست درباره سیاست خارجی فرانسه و تقویت نفوذ نرم این کشور در خارج از مرزها تشکیل شده است.
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه گفت: «هر شهروند فرانسوی یا اروپایی بالای ۱۸ سال میتواند به این نیروی داوطلبانه بپیوندد، به شرطی که منشور و اصل بنیادین آن یعنی خدمت به منافع عمومی را بپذیرد.»
او افزود: «هدف ما بلندپروازانه است، متناسب با شبکه دیپلماتیک فرانسه که با داشتن ۱۶۳ سفارت و ۲۰۸ کنسولگری، سومین شبکه بزرگ دیپلماتیک جهان بهشمار میرود. دیپلماسی ما باید در همه جا حضور داشته باشد، حتی در دورترین نقطههایی که هممیهنانمان در آن ساکن هستند.»
این داوطلبان قرار است سه ماموریت اصلی داشته باشند: خدمات عمومی و حمایت از شهروندان فرانسوی در خارج از کشور، دفاع از منافع ملی در مجامع دوجانبه، اروپایی و چندجانبه و رساندن صدای فرانسه به گوش جهانیان.
یکی از وظایف آنها پاسخگویی تلفنی در مرکز بحران و پشتیبانی وزارت خارجه است؛ مرکزی که وظیفه حفاظت از اتباع فرانسوی و هماهنگی کمکهای بشردوستانه اضطراری را بر عهده دارد.
آقای بارو گفت: «از زمان آغاز درگیریها میان ایران و اسرائیل مرکز بحران ظرف ۱۲ روز به ۱۲ هزار تماس پاسخ داده و هزار نفر از اتباع فرانسه را برای بازگشت به کشور یاری کرده است. در چنین شرایطی، پاسخگویی تلفنی نقشی حیاتی دارد و به نیروی انسانی زیادی نیاز دارد.»
از دیگر وظایف اعضای ذخیره دیپلماتیک میتوان به پشتیبانی لجستیکی و تشریفاتی در رویدادهای بزرگ از جمله نشستهای گروه ۷ که سال آینده با ریاست فرانسه برگزار میشود و مشارکت در مبارزه با اطلاعات نادرست در فضای مجازی یا تقویت تلاشهای رسانهای فرانسه اشاره کرد.
وزارت امور خارجه فرانسه روز دوشنبه از همه سفرای خود خواهد خواست تا قبل از پایان سال نیازهای خود را مشخص کنند تا فهرست جامعی از وظایف احتمالی این نیرو داوطلب تهیه شود.
این نیروی ذخیره از دو بخش تشکیل میشود. بخش نخست شامل کارکنان فعلی یا پیشین وزارت خارجه، کارکنان نهادهای فرانسوی فعال در عرصه بینالملل مانند آژانس توسعه فرانسه، مشاوران امور فرانسویان خارج از کشور و دانشگاهیانی است که با وزارت خارجه همکاری دارند.
آقای بارو گفت تاکنون حدود ۲۰۰ نفر برای پیوستن به این طرح ابراز تمایل کردهاند و هدف این است که تا پایان سال، شمار آنها به هزار نفر برسد.
بخش دوم قرار است از میان فعالان نهادهای مردمنهاد فعال در امور بینالمللی، اعضای انجمنهای فرانسوی خارج از کشور، کارشناسان فنی بینالمللی، پژوهشگران اندیشکدهها و مدیران بخش خصوصی که نقش مهمی در دیپلماسی اقتصادی فرانسه ایفا میکنند، شکل بگیرد.
راهاندازی بخش دوم نیازمند تصویب پارلمان است و روند قانونی آن از هفته آینده آغاز میشود.
ایده تشکیل نیروی ذخیره دیپلماتیک نخستینبار در سال ۲۰۲۳ توسط امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در سخنرانی خطاب به دیپلماتهای این کشور مطرح شد؛ سخنرانی که هدف آن آرامکردن بدنه وزارت خارجه پس از اعتصاب بیسابقه کارکنانش در واکنش به طرح اصلاحی دولت بود.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اصلاحات پیشنهادی دولت قصد داشت بهتدریج دو بدنه اصلی دیپلماسی فرانسه را منحل کند تا راه برای ورود افراد متنوعتر به عرصه دیپلماتیک باز شود.