تهران، پایتخت ایران که حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد و یکی از بزرگترین شهرهای خاورمیانه به شمار میرود، با شدت گرفتن درگیری با اسرائیل، شاهد موجی از خروج گسترده ساکنانش شده است. در مقابل حدود ۵۰ هزار اسرائیلی ظاهرا در خارج از کشور گرفتار شدهاند.
صبح سهشنبه ۱۷ ژوئن (۲۷ خرداد) مرکز شهر که پیشتر شلوغ و پرهیاهو بود، به تدریج خالی شده است؛ بسیاری از مغازهها تعطیل و بازار بزرگ تاریخی تهران نیز بسته شد، صحنهای نادر که از اوج همهگیری ویروس کرونا تاکنون مشاهده نشده بود.
دستور تخلیه جزئی از سوی ارتش اسرائیل برای ۳۳۰ هزار نفر از ساکنان مرکز تهران بامداد دوشنبه صادر شد، اگرچه بسیاری از مردم پیش از آن و پس از حملات آخر هفته، به طور خودجوش شروع به ترک شهر کرده بودند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ترافیکهای سنگینی در جادههای خروجی شهر به سمت مناطق شمالی و حاشیه دریای خزر شکل گرفته است، در حالی که صفهای طولانی در پمپبنزینها دیده میشود؛ شهروندان برای تهیه سوخت عجله دارند، این در حالی است که محدودیت ۱۰ تا ۲۵ لیتری بنزین بسته به نوع کارت سوخت و منطقه برای هر خودرو اعمال شده است.
ترامپ: «همه باید فوراً تهران را تخلیه کنند!»
بعد از ظهر دوشنبه، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» پیامی منتشر کرد و خواستار تخلیه فوری تهران شد.
او نوشت: «همه باید فوراً تهران را تخلیه کنند!» ترامپ بعداً توضیح داد که این پیام را به این دلیل منتشر کرده که: «فقط میخواهم مردم در امنیت باشند.»
با وجود این موج فزاینده از خروج شهروندان، مقامهای ایرانی تأکید داشتند که اوضاع تحت کنترل است، اما هیچ دستورالعمل مشخصی برای مردم صادر نکردند.
هند نیز شماری نامعلوم از دانشجویان خود را از تهران خارج کرده است.
وزارت امور خارجه هند اعلام کرد که برخی از شهروندان این کشور از طریق مرز با ارمنستان از ایران خارج شدهاند و به افرادی که میتوانند خودشان حملونقل ترتیب دهند، توصیه کرده است که هرچه سریعتر ایران را ترک کنند.
در همین حال، ظهر سهشنبه ۱۷ ژوئن دو انفجار در سراسر تهران شنیده شد و دود سیاهرنگی از شمال شهر، در نزدیکی ساختمان صداوسیما و دفاتر مهم دولتی، به آسمان برخاست.
مقامهای ایرانی هنوز بهطور رسمی این حمله را تأیید نکردهاند.
وضعیت مسافران در اسرائیل
در همین حال، اسلواکی و جمهوری چک، جزء نخستین دولتهایی هستند که در بحبوحه درگیریها، اتباع خود را از اسرائیل بازگرداندهاند.
مقامات اسلواکی ورود اولین پرواز تخلیه را اواخر روز دوشنبه تأیید کردند که حامل ۷۳ مسافر، از جمله ۲۵ گردشگر اسلواکی و پنج عضو خانواده دیپلماتهای اسلواکی مستقر در تلآویو بود.
لهستان نیز اعلام کرده که برنامههایی برای تخلیه شهروندان خود از اسرائیل دارد که عملیات آن قرار است روزهای چهارشنبه و پنجشنبه انجام شود.
حدود ۵۰ هزار اسرائیلی ظاهراً در خارج از کشور گرفتار شدهاند، هرچند برخی گزارشها این رقم را تا ۱۰۰ هزار نفر نیز برآورد کردهاند.
این وضعیت پس از آن رخ داد که فرودگاه بن گوریون اسرائیل روز جمعه و همزمان با آغاز حملات هوایی اسرائیل علیه برنامه هستهای ایران بسته شد؛ فرودگاهی که تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهد بود.
مقامهای اسرائیلی از شهروندانی که در خارج از کشور ماندهاند خواستهاند برای بازگشت سریعتر، به فرودگاههای لارناکا (قبرس) یا آتن (یونان) هجوم نبرند، چراکه حریم هوایی اسرائیل همچنان برای ورود و خروج بهطور نامحدود بسته است.
همچنین، شورای امنیت ملی اسرائیل هشدار داده که نباید تلاش کرد از طریق مرز زمینی اردن یا شبهجزیره سینای مصر وارد اسرائیل شد، چراکه هر دو کشور اکنون در رده هشدار سطح ۴ قرار دارند؛ یعنی افرادی که در آنجا هستند، باید فوراً منطقه را ترک کنند.