حمله اسرائيل به ایران واکنشهای مختلف و متفاوتی را در ایران به همراه داشته، در حالیکه گروهی آنرا یک تجاوز خارجی دانسته و محکوم میکنند، گروهی دیگر امیدوارند از این دریچه تغییراتی در حکومت ایجاد شود.
در گفتگویی با علیرضا بهتویی، استاد جامعه شناسی دانشگاه سودرتورن سوئد از او در این خصوص پرسیدیم.
آقای بهتویی با اشاره به اینکه سه صدای مختلف در این رابطه وجود دارد، میگوید: «اگر نیروهای داخل کشور را مانند هر کشور دیگری که در حال گذار از دیکتاتوری به دموکراسی است، به چهار قسمت تقسیم کنیم، دسته نخست بازها یا تندروهای حکومتی هستند که اینها در ایران سالها با ایجاد مخاصمه با کشورهای همسایه از جمله اسرائيل، شرایطی را فراهم کردهاند که ما هیچ دوستی در منطقه و جهان نداریم و کشور را منزوی کردهاند. ضمن اینکه شرایطی به وجود آوردهاند که اسرائيل جنایتکاری که اینهمه مشکلات به وجود آورده و غزه را به خون کشیده شرایطی برایش پیش بیاید که درست در وضعیتی که مذاکرات در حال پیشرفت بود، بتواند به ایران حمله کند.»
این استاد دانشگاه در ادامه میگوید: «دسته دوم اصلاحطلبان چه حکومتیها مثل پزشکیان و چه کسانی که پیرامون حکومت هستند مثل آقای خاتمی، تجاوز نظامی اسرائيل را محکوم کردند و خواستار این شدند که این شرایط پایان یابد. هرچند برخی از آنها مانند آقای جلایی پور و جواد امام بسیار نزدیک به تندروهای حکومتی هستند و هیچ حرف دیگری چز شعارهای آنها نمیدهند. ولی گروه دیگری در میان اصلاحطلبان هستند که هرچند از دفاع و مقاومت حرف میزنند ولی در عین حال معتقدند باید شرایطی پیش آید که صلح ایجاد شود و مذاکره صورت گیرد تا نکبت جنگ خاتمه یابد.»
آقای بهتویی دسته سوم را رادیکالها و یا افراطیون اپوزسیون به نمایندگی رضا پهلوی معرفی میکند. او در این خصوص میگوید: «اینها فکر میکنند که با حملات اسرائيل حکومت سقوط میکند و آنها میتوانند به تخت پادشاهی برسند. در حالیکه به نظر من این رویافروشی است چرا که تا زمانی که سرباز و نیروی زمینی وارد کشوری نشود، فروپاشی و سرنگونی قصه است و اتفاقی نخواهد افتاد و تنها جنگ و ویرانی و کشتار به همراه خواهد داشت.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
این اندیشمند جامعهشناسی سیاسی در ادامه گفتگوی خود با یورونیوز فارسی میگوید: «نیروی آخر، نیروی جمهوریخواه، دموکرات یا میانهرو اپوزیسیون ایرانی است به نظر من صدای سوم هستند، هم به تجاوز نظامی اسرائيل نه می گویند و هم به سیاستهای جنگافروزانه و خشونتطلبانه جمهوری اسلامی نه میگویند و خواستار برقراری آتشبس و صلح هستند و میخواهند که مخاصمه با ایالات متحده حل شود و مسئله اتمی را جمع کنند. این صدا به نظر من هر روز در حال تقویت بیشتر است.»