رهبران بزرگترین قدرتهای اقتصادی جهان برای شرکت در نشست گروه هفت وارد منطقه کوهستانی راکی در کانادا شدهاند. نشست امسال تحتالشعاع تشدید درگیری میان اسرائیل و ایران و همچنین جنگ تجاری حلنشده دونالد ترامپ قرار دارد.
با توجه به تمایل برخی از رهبران کشورهای عضو «گروه هفت» برای گفتگوی مستقیم با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با هدف منصرف کردن او از اعمال تعرفهها؛ این نگرانی وجود دارد که نشست این گروه به جای نمایش اتحاد و همبستگی، به سلسلهای از مذاکرات دوجانبه تبدیل شود.
کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا اعضای گروه هفت را تشکیل میدهند.
حملات اسرائیل به ایران و واکنش تلافیجویانه تهران که به نظر میرسد بسیاری از رهبران جهان را غافلگیر کرده است جدیدترین نشانه از جهانی ناپایدارتر و پرتنشتر است.
یک مقام آمریکایی اعلام کرد که آقای ترامپ در روزهای اخیر با طرح اسرائیل برای ترور علی خامنهای، رهبر ایران مخالفت کرده است؛ اقدامی که نشاندهنده میزان آمادگی اسرائیل برای پیشروی در این مسیر است.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا گفت که در خصوص تلاشها برای کاهش تنشها با آقای ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و نیز با سایر رهبران جهانی گفتگو کرده است و افزود که انتظار دارد «بحثهای فشردهای» در جریان این نشست ادامه یابد.
مارک کارنی، نخستوزیر کانادا و میزبان این نشست تصمیم گرفته است که از سنت سالانه صدور بیانیه مشترک در پایان اجلاس صرفنظر کند.
در حالی که رهبران گروه هفت برای انجام این دور از مذاکرات حساس در کاناناسکیس کانادا گرد هم آمدهاند؛ اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا روز یکشنبه اعلام کرد که اتحادیه اروپا متعهد به تقویت اوکراین است.
فن در لاین در یک نشست خبری پیش از آغاز مذاکرات اظهار داشت: «برای دستیابی به صلح از طریق قدرت، باید فشار بیشتری بر روسیه وارد کنیم تا آتشبس واقعی برقرار شود، مسکو پای میز مذاکره بیاید و این جنگ پایان یابد.»
او افزود که این نشست با «مسائل ژئواکونومیک (اقتصاد جهانی) و ژئوپلیتیک (تحولات سیاسی بینالمللی)» تعریف خواهد شد.
خانم فن در لاین گفت: «ما نیازمند گفتگویی صریح میان شرکای گروه ۷ هستیم تا حس ثبات و پیشبینیپذیری را در میان خود بازگردانیم. این نخستین اولویت ماست.»
در حقیقت میتوان گفت که آقای ترامپ تنهاعامل غیرقابل پیشبینی این نشست است. تهدیدهای تحریکآمیز او مبنی بر تبدیل کانادا به ایالت پنجاهویکم آمریکا و تصاحب گرینلند، بر این اجلاس سایه افکنده است.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه روز یکشنبه در مسیر سفرش به کانادا توقفی نمادین در گرینلند داشت. او هشدار داد که گرینلند «نه قابل فروش است» و نه «قابل تصاحب».
با توجه به تمایل سایر رهبران برای گفتگو با ترامپ و تلاش جهت منصرف کردن او از اعمال تعرفهها، این اجلاس در معرض خطر تبدیلشدن به سلسله مذاکرات دوجانبه بهجای نمایش وحدت قرار دارد.
رؤسای دولتهای هند، اوکراین، برزیل، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، استرالیا، مکزیک و امارات عربی متحده نیز با وجود اینکه عضو گروه ۷ نیستند، اما به دعوت آقای کارنی در این نشست حضور دارند. اجتناب از اعمال تعرفه همچنان در صدر اولویتها قرار دارد.
رئیسجمهور ولودیمیر زلنسکی قرار است در این اجلاس شرکت کند و انتظار میرود با ترامپ دیدار کند؛ دیداری که تنها چند ماه پس از برخورد پرتنش آنها در دفتر بیضیشکل کاخ سفید صورت میگیرد.
آقای استارمر قبل از اجلاس در اتاوا با ک آقای ارنی دیدار کرد تا درباره امنیت و تجارت گفتوگو کنند؛ این اولین سفر یک نخستوزیر بریتانیا به کانادا در هشت سال اخیر بود.