مذاکرات لندن تازهترین تلاش مشترک دو کشور برای رسیدن به راهحلی میانی جهت حل اختلافات تجاری است؛ اختلافاتی که تهدیدی برای ورود جهان به رکود و بیثباتی اقتصادی به شمار میرود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۱۱ ژوئن (۲۱ خرداد) اعلام کرد که توافق با چین نهایی شده است؛ بر اساس این توافق، پکن تأمین فلزات نادر خاکی را بر عهده خواهد داشت و در مقابل، ایالات متحده به دانشجویان چینی اجازه تحصیل در کالجها و دانشگاههای خود را خواهد داد.
آقای ترامپ بدون ارائه جزئیات بیشتر در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «ما در مجموع ۵۵ درصد تعرفه وضع میکنیم، چین ۱۰ درصد. این رابطه عالی است!»
یک مقام کاخ سفید اعلام کرد که طبق این توافق، ایالات متحده مجاز است مجموعا ۵۵ درصد تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین اعمال کند. این میزان شامل ۱۰ درصد تعرفه پایه بهصورت «متقابل»، ۲۰ درصد تعرفه بابت مقابله با قاچاق فنتانیل، و ۲۵ درصد تعرفه مربوط به تعرفههای از پیش موجود است. به گفته این مقام، چین در مقابل، ۱۰ درصد تعرفه بر واردات کالاهای آمریکایی اعمال خواهد کرد.
از مذاکرات ژنو تا لندن
رسانههای دولتی چین ساعتی قبل از اعلام آقای ترامپ گزارش دادند که ایالات متحده و چین بر سر چارچوب اجرای توافقی که ماه گذشته در ژنو برای حل اختلافات تجاری به آن دست یافته بودند، به توافق اصولی رسیدند.
این اعلامیه پس از پایان دو روز مذاکرات در لندن در روز سهشنبه منتشر شد.
آقای ترامپ همچنین گفت که این توافق مشروط به تایید نهایی رئیس جمهور شی جین پینگ و خودش است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
توافق اولیهای که ماه گذشته حاصل شد، در هفتههای بعد بهدلیل بروز اختلافاتی مختل گردید تا اینکه هفته گذشته یک تماس تلفنی میان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و همتای چینیاش، شی جینپینگ با هدف کاهش تنشها برقرار شد.
معاون وزیر بازرگانی و نماینده چین در امور تجارت بینالملل اعلام کرد که دو طرف به توافق اولیهای درباره چارچوب اجرایی توافقی که میان رهبران دو کشور و در مذاکرات ماه مه در ژنو به دست آمده، رسیدهاند.
جزئیات بیشتر از جمله برنامههای احتمالی برای دور بعدی مذاکرات هنوز در دسترس نیست.
معاون و وزیر بازرگانی چین همراه با هیأتی به ریاست معاون نخستوزیر این کشور، در عمارت تاریخی لانکستر هاوس در نزدیکی کاخ باکینگهام با هاوارد لوترینک، وزیر بازرگانی، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری و جیمیسون گریر، نماینده تجاری آمریکا دیدار و گفتگو کردند.
دو طرف قصد داشتند از مذاکرات ماه گذشته در ژنو، که منجر به توقف ۹۰ روزه بیشتر تعرفههای متقابل شد، بهرهبرداری کنند. این تعرفهها در جریان افزایش تنشهای تجاری به بیش از ۱۰۰ درصد رسیده و نگرانیهایی درباره احتمال رکود اقتصادی ایجاد کرده بود.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
از زمان مذاکرات ژنو، واشنگتن و پکن در موضوعات مختلفی از جمله نیمهرساناهای پیشرفته که نیروی هوش مصنوعی را تأمین میکنند، صدور ویزا برای دانشجویان چینی در دانشگاههای آمریکا و مواد نادر خاکی که برای خودروسازان و صنایع دیگر حیاتی است، مباحثات و تنشهای شدیدی داشتهاند.
هفته گذشته، ترامپ و شی جینپینگ در تلاش برای بهبود روابط فیمابین، تماس تلفنی طولانیمدتی داشتند. پس از این تماس، اعلام شد که مذاکرات تجاری در لندن از سر گرفته خواهد شد.
چین که بزرگترین تولیدکننده مواد نادر خاکی در جهان است، اعلام کرده است که احتمال دارد محدودیتهایی را که در ماه آوریل بر صادرات این مواد اعمال کرده بود، کاهش دهد. این محدودیتها نگرانیهایی در میان خودروسازان جهان ایجاد کرده بود، چرا که این مواد برای آنها حیاتی است.
در پاسخ، پکن از واشنگتن خواست تا محدودیتهای دسترسی چین به فناوری مورد نیاز برای تولید نیمهرساناهای پیشرفته را بردارد.
ترامپ اعلام کرده است که میخواهد درهای چین که خود بزرگترین تولیدکننده کالا در جهان است را به روی محصولات آمریکایی باز کند.