در یکی از سختترین شبهای جنگ سهساله، روسیه با شلیک دهها فروند موشک بالستیک و پهپاد به پایتخت اوکراین، کییف را هدف حملهای کمسابقه قرار داد؛ حملهای که همزمان با تبادل تاریخی هزار اسیر میان مسکو و کییف، تنشهای میدانی و دیپلماتیک را به اوج رساند.
روسیه شامگاه گذشته دهها فروند پهپاد و موشک بالستیک را بهسوی کییف شلیک کرد. این حمله یکی از بزرگترین حملات هوایی ترکیبی به پایتخت اوکراین در طول سه سال جنگ به شمار میرود. در جریان این حمله، چندین ساختمان مسکونی آسیب دید و ۱۵ نفر زخمی شدند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در پیامی در شبکههای اجتماعی گفت که «شب سختی» برای اوکراین بود و خواستار اعمال تحریمهای بینالمللی جدیدی برای تحت فشار گذاشتن مسکو بهمنظور پذیرش آتشبس شد.
نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که روسیه در طول شب، ۱۴ موشک بالستیک به اهداف مختلف در سراسر اوکراین شلیک کرده و ۲۵۰ پهپاد دوربرد نیز بهکار گرفته است؛ در این میان، کییف هدف اصلی حملات بوده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
این حملات پس از چند روز عملیات پهپادی اوکراین علیه اهدافی در داخل خاک روسیه انجام شد؛ حملاتی که تعداد آنها به حدود ۸۰۰ مورد رسید و حتی مسکو، پایتخت روسیه را نیز در بر گرفت.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز جمعه وعده داده بود که به این حملات پاسخ خواهد داد.
فرمول «هزار در برابر هزار» در تبادل اسرا
این در حالی است که مسکو و کییف روز جمعه ۲۳ مه (دوم خرداد) بزرگترین تبادل اسرای جنگی را از آغاز جنگ تاکنون آغاز کردند.
آقای زلنسکی روز جمعه اعلام کرد که روسیه و اوکراین تبادل این اسرا را طبق فرمول «هزار در برابر هزار» که هفته گذشته در ترکیه بر سر آن توافق شده بود، آغاز کردهاند.
او در پیامی در تلگرام نوشت: «۳۹۰ اوکراینی از اسارت روسیه آزاد شدند که از این تعداد، ۲۷۰ نفر نظامی و ۱۲۰ نفر غیرنظامی بودهاند.
رئیسجمهوری اوکراین افزود: «انتظار داریم روند تبادل در روزهای شنبه و یکشنبه نیز ادامه یابد.»
مسکو نیز تأیید کردکه کییف ۲۷۰ نظامی نیروهای مسلح روسیه و ۱۲۰ غیرنظامی را به این کشور بازگردانده است.
مانند تبادلات پیشین، همه شهروندان روسی آزادشده هماکنون در بلاروس به سر میبرند؛ جایی که به گفته وزارت دفاع روسیه، تحت «مراقبتهای پزشکی اولیه» قرار دارند.
گفتوگوهای طرفهای اوکراینی و روسی که هفته گذشته در ترکیه برگزار شد، تنها دو ساعت به طول انجامید و هیچ پیشرفت چشمگیری در تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی برای پایان دادن به جنگ تمامعیار روسیه یا برقراری آتشبس بهدنبال نداشت.
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در پایان این مذاکرات، تبادل زندانیان را «اقدامی برای ایجاد اعتماد» توصیف کرد و گفت هر دو طرف از تمایل اصولی برای دیدار مجدد سخن گفتهاند.
آقای زلنسکی هشدار داد که اگر روسیه همچنان به رد آتشبس و مطرح کردن «خواستههای غیرواقعبینانه» ادامه دهد، این به آن معناست که عمداً در پی اطاله جنگ است؛ مسئلهای که باید با تشدید تحریمهای بینالمللی علیه مسکو پاسخ داده شود.