رتبهبندی ««شاخه اروپایی اتحادیه بینالمللی دگرباشان جنسی» » کشورها را بر اساس هفت شاخص برابری و عدم تبعیض، حقوق خانواده، جرایم ناشی از نفرت و سخنان نفرتانگیز، بهرسمیتشناسی قانونی جنسیت، یکپارچگی جسمانی افراد دگرجنسی، فضای فعالیت جامعه مدنی و قوانین مرتبط با پناهندگی ارزیابی کرده است.
مالت، بلژیک، ایسلند، دانمارک و اسپانیا در صدر رتبهبندی امسال حقوق جامعه دگرباشان جنسی (LGBTQ+) در اروپا قرار گرفتند. این رتبهبندی توسط سازمان (ILGA-Europe) تحت عنوان «شاخه اروپایی اتحادیه بینالمللی دگرباشان جنسی» و در قالب نقشه رنگینکمانی سالانه منتشر شده است.
مالت برای دهمین سال پیاپی در صدر این فهرست قرار دارد و امسال امتیاز ۸۸/۸۳ درصد را کسب کرده است. بلژیک با امتیاز ۸۵ و با پیشیگرفتن از ایسلند به رتبه دوم رسید. این ارتقا به دلیل اجرای سیاستهایی در زمینه مقابله با نفرتپراکنی بر اساس گرایش جنسی، هویت جنسیتی و ویژگیهای جنسی بود.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
با وجود این پیشرفت، آمارهای جدید منتشرشده توسط مرکز فرصتهای برابر بلژیک (Unia) و مؤسسه برابری زنان و مردان در این کشور، از وضعیت «نگرانکننده» خشونت و تبعیض علیه دگرباشان جنسی حکایت دارد.
بر اساس گزارش یونیا، ۱۳۶ مورد آزار و اذیت مرتبط با گرایش جنسی ثبت شده که بیش از یکسوم آنها شامل حملههای فیزیکی (ضرب و جرح) و تقریباً به همین نسبت، شامل موارد جدی آزار و اذیت بودهاند. این حملات اغلب توسط مردان جوان، گاه بهصورت گروهی و بیشتر علیه مردان دیگر انجام شدهاند.
شاخص حقوق دگرباشان جنسی در میان کشورها
رتبهبندی «ILGA-Europe» کشورها را بر اساس هفت شاخص برابری و عدم تبعیض، حقوق خانواده، جرایم ناشی از نفرت و سخنان نفرتانگیز، بهرسمیتشناسی قانونی جنسیت، یکپارچگی جسمانی افراد دگرجنسی، فضای فعالیت جامعه مدنی و قوانین مرتبط با پناهندگی ارزیابی می کند.
اتریش، لتونی، آلمان، چک و لهستان نیز امسال بیشترین صعود را در رتبهبندی داشتهاند. اتریش و لتونی چهار پله و آلمان، چک و لهستان هر کدام سه پله صعود کردهاند.
میانگین امتیاز اتحادیه اروپا در این رتبهبندی ۵۱/۱۳ درصد و میانگین کل اروپا ۴۱/۸۵ درصد اعلام شده است.
کشورها با پایین ترین عملکرد نسبت به دگرباشان
در سال ۲۰۲۵، در برخی کشورهای اروپایی عقبگردهایی در زمینه حقوق دگرباشان جنسی مشاهده شده است. رومانی با امتیاز تنها ۱۹ درصد در قعر فهرست کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار دارد و پس از آن، لهستان و بلغارستان هر یک با ۲۱ درصد، در پایینترین ردهها جای دارند.
کاترین هوگندوبل، مدیر بخش سیاستگذاری اتحادیه بینالمللی دگرباشان جنسی گفت: «بازیگران راست افراطی و محافظهکار در اتحادیه اروپا منابع مالی سازمانهای غیردولتی را هدف گرفتهاند تا نهادهای مدافع حقوق دگرباشان را تضعیف کنند. در سطح ملی نیز قوانینی وضع میشوند که نیاز واقعی جامعه را پاسخ نمیدهند، بلکه تنها برای به حاشیه راندن آن ها طراحی شدهاند.»
بریتانیا نیز شش رتبه سقوط کرده و به جایگاه بیستودوم رسیده است. این سقوط تا حدی به دلیل رأی دیوان عالی بریتانیا در تعریف قانونی «زن» صرفاً بهعنوان «جنس بیولوژیکی» رخ داده، که پیامدهایی برای بهرسمیتشناسی و حقوق افراد ترنس داشته است.
مجارستان نیز با سقوطی هفترتبهای مواجه شد؛ چراکه برای نخستین بار در اتحادیه اروپا، رژه افتخار دگرباشان جنسی در این کشور ممنوع اعلام شد و شرکت یا سازماندهی چنین رویدادهایی جرمانگاری شد. طبق قانون جدید، شرکت در یک رویداد ممنوع میتواند جریمهای تا ۲۰۰ هزار فورینت مجارستانی (معادل ۵۰۳ یورو) در پی داشته باشد که باید صرف «حفاظت از کودکان» شود.
هوگندوبل همچنین افزود: «تحولات مشابه در بریتانیا، مجارستان، گرجستان و سایر کشورها، نه تنها نشانهای از عقبگردهای پراکنده، بلکه بخشی از یک واکنش جهانی هماهنگ برای حذف حقوق افراد دگرباشان جنسی است؛ واکنشی که با شعار حفظ سنت یا ثبات عمومی ترویج میشود، اما در واقع با هدف نهادینه کردن تبعیض و سرکوب مخالفتها صورت میگیرد.»