۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۱
آغاز تابستان زودرس در صنایع 

با نزدیک شدن به فصل گرما و افزایش درجه حرارت در بسیاری از شهرهای کشور ، که اغلب میزبان کارخانجات حساسی در حوزه‌های فولاد، پتروشیمی و سیمان هستند، نگرانی‌ها در خصوص قطعی زودهنگام برق آغاز شده است.

به گزارش صدای بورس، با نزدیک شدن به فصل گرما و افزایش درجه حرارت در بسیاری از شهرهای کشور به خصوص مناطق مرکزی و جنوبی، که اغلب میزبان کارخانجات حساسی در حوزه‌های فولاد، پتروشیمی و سیمان هستند، نگرانی‌ها در خصوص قطعی زودهنگام برق آغاز شده است.


آنطور که دبیر کل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته می‌گوید به دلیل کاهش منابع آبی و احتمال خروج نیروگاه‌های برقابی از مدار، کشور ممکن است با ۲۴ هزار مگاوات کمبود برق در تابستان ۱۴۰۴ مواجه شود. این یعنی کسری برق کشور در سال جاری در مقایسه با سال قبل از رشد ۳۰ درصدی برخوردار می‌گردد که باید گفت فاجعه ای برای صنایع رقم می‌زند و بخش بیشتری از خانوارها را در معرض خاموشی‌های گسترده قرار خواهد داد.
این در حالی است که سال گذشته بسیاری از صنایع کشور «اعم از صنایع بزرگ و کوچک» تحت تاثیر بی برقی قرار داشتند، بطوریکه اهداف مدنظر این شرکت‌ها در حوزه تولید محقق نشد و به همین دلیل از برنامه‌های خود برای سال جاری نیز عقب خواهند ماند؛ مگر آن که گشایشی اتفاق بیفتد و سرمایه‌گذاری‌های واقعی در بخش‌های نیروگاهی باعث شود در سال‌های پیش رو بخش‌هایی از این عقب ماندگی‌ها جبران گردد.
آنطور که آرمان خالقی، رئیس خانه‌ صنعت، معدن و تجارت می‌گوید فعالان صنعت فولاد، سال گذشته به دلیل قطعی‌های گسترده برق و گاز با صد روز تعطیلی روبه‌رو بودند که در بین صنایع مختلف بیشترین میزان افت تولید را به همراه داشته است. همانطور که در خبرها هم آمده این موضوع باعث شده میزان صادرات فولاد نیز ۱۳ درصد معادل یک میلیارد دلار کاهش یابد.
این در حالی است که در سال جدید نیز دولت اولین اقداماتی که در دست اجرا قرار داده، ارایه برنامه قطعی برق گسترده در بخش‌های خانگی و به تبع آن قطعا در بخش صنایع در هفته‌های پیش رو است و این در حالی است که برنامه ای برای جلوگیری از قطعی برق ندارد.
این در حالی است که برق تنها معضل موجود در صنایع نیست و احتمالا امسال باید منتظر مشکلات در حوزه تأمین آب مصرفی و صنعتی نیز باشیم. میزان ورودی آب به ذخایر سدهای کشور در مقایسه با سال آبی گذشته نیز ۳۵ درصد افت را تجربه کرده که این موضوع هم روی برق تولیدی و هم روی نیازهای آبی کشور اثرات نگران کننده ای به همراه خواهد داشت.
در این بین صنایع انرژی بر بیش از سایرین تاثیر می‌پذیرند. فولاد و سیمان احتمالا در کنار صنعت پتروشیمی باید منتظر سال سختی باشند و حتی با گشایش‌های بین المللی این مشکلات در کوتاه مدت قابل حل نیستند.
بر اساس گزارش‌ها تشدید ناترازی انرژی در بخش سیمان در سال ۱۴۰۳ موجب شد تا حجم تولید کلینکر کاهش یابد و به عبارت بهتر نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش ۵ میلیون تنی تولید کلینکر در ۱۰ماه ابتدایی سال گذشته به ثبت رسید. این موضوع با اثر مستقیمی که بر تولید محصولات نهایی بر جای می‌گذارد باعث کمبود محصول در بازار می‌گردد که در سال گذشته در برهه‌های مختلفی در مرداد، شهریور، دی و بهمن ماه شاهد افزایش شدید قیمت سیمان در بازار بودیم که دلیل آن کاهش عرضه این محصول به بازار در نتیجه قطعی برق و کاهش تولید کارخانجات بود.
فعالان صنعت سیمان با انتقاد از سهمیه بندی برق توسط دولت می‌گویند سال‌های گذشته این محدودیت‌ها از اواسط خردادماه آغاز می‌شد، اما در سال ۱۴۰۴ از نیمه فروردین شروع شده و وضعیت تولید را برای واحدهای تولیدی نگران‌کننده کرده است. این در حالی است که در فصل سرما نیز واحدهای تولیدی با معضل کمبود گاز مواجه بودند. این چالش‌ها صنعت سیمان را در تنگنا قرار داده است و در مناطق مرکزی همچون تهران و همچنین شرق و شمال‌غرب کشور بیشتر از سایر مناطق اتفاق می‌افتد. ادامه این شرایط تهدیدی جدی را برای امنیت شغلی و پایداری اقتصادی و رونق کسب‌وکارهای جانبی به وجود آورده است. همچنین در بازار صادراتی سیمان به یک‌معضل تبدیل شده است.
از سوی دیگر طبق برنامه‌ها صنعت سیمان در سال گذشته نزدیک به ۱.۸ میلیون تن کاهش صادرات را تجربه کرده که با فرض افزایش ۳۰ درصدی اثرات ناشی از قطعی برق و گاز در سال جاری باید منتظر باشیم میزان کاهش صادرات به ۲.۴ میلیون تن و بیشتر نیز برسد.
بررسی‌ها نشان می‌دهند روند افزایش قیمت سوخت از فروردین‌ماه سال گذشته تا پایان سال ادامه داشت و به طور تقریبی قیمت سوخت در پایان سال گذشته به سه‌برابر نرخ ابتدای سال رسید و چیزی حدود ۱۷۲‌درصد هزینه‌های خالص سوخت صنعت رشد کرد. این امر در کنار قطعی مکرر انرژی نشان می‌دهد عملا صنعت سیمان در کشور به سمت تعطیلی در حرکت است و اگر افزایش قیمت‌های بازار نتواند این هزینه‌ها را تأمین کند، صنعت با ورشکستگی مواجه می‌گردد که در صورت جبران هزینه‌ها توسط بازار نیز باید منتظر جهش‌های عجیب و غریب در قیمت ملک باشیم. این در حالی است که واقعیت‌های بازار نشان می‌دهد قیمت ملک به مرزهایی از غیرمنطقی بودن رسیده که عملا با قدرت خرید جامعه مطابقت ندارد و دیر یا زود این بازار هم قفل خواهد شد و همه این موضوعات از کلاف سردرگمی حکایت دارد که در خلال این سال‌ها توسط دولت‌های مختلف گره‌های بیشماری خورده است.

کد خبر 523491

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =